Poznawaj

Proponujemy wędrówkę po czterech krajach: Austrii, Irlandii, Malcie i Niemczech.

Zaczynamy nowy cykl „Smaki…”. Nic tak nie zbliża ludzi, jak jedzenie. Na początek przegląd kulinariów naszych zachodnich sąsiadów. Przewodnikiem po „Smakach Niemiec” będzie Julia Zborowska z kla. 1a, projektantka logo naszego klubu.

„Charakterystyczne w niemieckich potrawach jest to, że są one mocno doprawione. Każdy region ma swoje specjalności i różni się pod względem gotowania, nawet czasem tych samych dań. Jednak powszechne jest wykorzystanie przez wszystkim ziemniaków (Niemcy należą do jednego głównych konsumentów ziemniaków na świecie) i mięsa; wieprzowiny, wołowiny. Przyrządza się tam sznycle, golonki, jest ponad 1500 różnych rodzajów kiełbasy! W Bawarii wyjątkowo ceniona jest biała kiełbasa.

{f8285fe0-ee00-2c17-f088-1ef606fa96ef}
W tym rejonie odbywa się coroczny Oktoberfest – tradycyjny ludowy festyn. Jest to święto piwa – napoju bardzo głęboko zakorzenionego w kulturze Niemiec, a wręcz symbolu tego kraju, z tego względu można je spożywać już od 16. roku życia.

z12561144Q-Uczestnicy-Oktoberfest
Piwo w tym kraju jest w 100% naturalne. Już w 1516 roku w Bawarii nakazano utrzymywać je pozbawione niezdrowych i tanich składników. Inny ceniony niemiecki alkohol to białe wino.
Znany w całym państwie barowy klasyk to pieczona kiełbasa z sosem curry. Z kolei przykładem regionalnego dania jest Knipp po bremeńsku. Przyrządza się go z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego oraz ziela angielskiego i innych przypraw, podawany na ciepło z ziemniakami i ogórkami. W rejonie Brandenburgii je się klopsy po królewiecku. Przygotowywane są one z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej, serwowane w sosie śmietanowo-kaparowym.
Może się wydawać, że kuchnia niemiecka jest tłusta i niezdrowa (na przykład berlińskie Currywurst, czyli kiełbasa w sosie curry), ale dzięki swojemu bogactwu zapewnia szeroki wybór konsumentom.

ef2e593f59fd90117afdc0aac4bfca554e821f4002255e58b05e592f8bbfd258

Widać w niej (szczególnie ostatnio) wpływy różnych kuchni zagranicznych, w tym francuskiej i włoskiej. Poza tym, Niemcy kochają chleb i ciasta, przede wszystkim torty czekoladowe, często zdobione marcepanem. W Szlezwiku-Holsztynie popularny jest napój „Faryzeusz”, czyli kawa z rumem i bitą śmietaną.
Na stole naszych zachodnich sąsiadów zawsze znajdziemy także warzywa, takie jak: kapusta, grzyby, szparagi czy choćby ziemniaki w różnej postaci, na przykład gotowane, smażone, w sałatkach”.

Kuchnia austriacka i jej tradycyjne potrawy

Kuchnia austriacka jest bardzo różnorodna. Wyraźne są tu wpływy czeskie, węgierskie, słowiańskie i włoskie. Wszystko to pozostałość po dawnym imperium Habsburgów. Przenikała się tu tak kultura, sztuka jak i kuchnia.

Austria na słodko

Przykładem jest tort Esterházy.
Powstał w Budapeszcie, ale jest od powstania równie popularny w Wiedniu. Bywa podawany w postaci prostokątnych ciastek – Esterházy-Schnitten.

schokoladige-esterhazy-schnitte

Ogólnie mówiąc kuchnia austriacka charakteryzuje się dużą ilością potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków. Austriacy bardzo lubią słodkości.
Regionalne smakołyki
Vorarlberg
Będąc tam warto spróbować Käsespätzle. To zapiekane kluski, ser i cebula. Z tego regionu pochodzi też ser – Bergkäse. Kuchnia rodem z Vorarlberg jest sycąca i tłusta, dlatego warto po takim obiedzie wspomóc trawienie tutejszym gruszkowym specjałem Subirer.
Tyrol to dużo wieprzowiny i knedle a zwłaszcza flagowy dla tego regionu Kaspressknödel – podawany w zupie lub w towarzystwie kapusty.

maxresdefault

Kolejna potrawa związana z tym austriackim regionem to Tiroler Gröstl. Jest to zapiekanka z pieczeni, ziemniaków i cebuli, doprawiona dość mocno ziołami zwłaszcza majerankiem. Dla tego regionu charakterystycznym serem jest Tiroler Graukäse.

Salzburg jest juz 400-letnią tradycją czyli Salzburger Nockerln. Ten deser to trzy puszyste górki powstałe z pianki jajeczno-cukrowo-mącznej.
Karyntia to pierogi. Te najpopularniejsze to Kärntner Nudel.
Klachelsuppe to z kolei zabielana śmietaną, doprawiona octem zupa, której podstawą jest wieprzowe golonko.

Styria jest znana z pestek dyni i oleju z nich wyciskanego.

Górna Austria z Linzem ma swój sztandarowy wypiek w postaci Linzer Torte. To krucha tarta z dżemem z czerwonej porzeczki w środku. Ten torcik jest uznawany za najstarszy tort na świecie.

Austriacy to lubią!

Nie można być w Austrii i nie spróbować takich klasyków jak Apfelstrudel

desserts-apfelstrudel-iStock-12067717-4x3

i Topfenstrudel. Germknödel posypany makiem, polany sosem waniliowym, z dużą ilością powideł śliwkowych zachwyci każdego.
Kolejnym przysmakiem z kuchni austriackiej, jest Semmelknödel czyli czerstwe kajzerki, jajko i mleko plus przyprawy.
No i znany Kaiserschmarren, czyli puszysty omlet po cesarsku. Podaje się go porwanego na nieduże kawałki.

Zirbenschnaps to likier z szyszek limby. Ma charakterystyczny czerwony kolor i jest dobrym pomysłem na prezent, bo to typowo alpejski trunek.
Austria jest krajem winiarzy. Górzysta Styria może zaskoczyć licznymi winnicami a różowe Schilcherto perełka wśród tutejszych win.

Opracowała Marysia Janczura z kl. 1a

SMAKI IRLANDII

Kuchnia irlandzka

Kraj ten nie ma bogatej tradycji gastronomicznej, a dawne przepisy znane są głównie z tradycji ustnej i domowych zapisków. Typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecny sposób odżywania się Irlanczyków nie odbiega od powszechnej w Europie kuchni międzynarodowej, a w miastach popularne są restauracje etniczne. Kuchnia domowa w dalszym ciągu w większości opiera się na codziennie przygotowywanych potrawach ze świeżych produktów. Kuchnia irlandzka to tradycje kulinarne, na które ogromny wpływ miały klimat i położenie geograficzne Irlandii. Obecnie ziemniaki stanowią podstawę niemal każdego irlandzkiego dania. Niektóre produkty i potrawy irlandzkie znane są na całym świecie, lecz kuchnia ta nie jest aż tak popularna, jak na przykład kuchnia włoska czy francuska. Tradycyjne potrawy irlandzkie zawierają zazwyczaj takie składniki, jak: jagnięcina, ostrygi, sery, ziemniaki,  skorupiaki,  łosoś,  dorsz, cydr,  piwo irlandzkie.

Irlandia jest szczególnie znana ze swego irlandzkiego śniadania, na które składają się plastry grillowanego bekonu, jajka sadzone, smażone kiełbaski, kaszanka, smażone pomidory i ziemniaki.

Co można znaleźć na irlandzkim talerzu? 

1. Przystawki – ser cheddar, piwo,

Organic Sharp Cheddar Cheese

smażone krążki cebulowe

2

2. Zupy – zupa z brokułu i pasternaku z mlekiem i śmietaną, zupa marchewkowa z kardamonem, kurczakiem i soczewicą, zupa z pora z warzywami, zupa pokrzywowa z owsem, zupa z szynką i groszkiem.

zupa

3. Potrawy z mięsa – Shepherd’s Pie – zapiekanka pasterska (gulasz mięsny zapiekany z purée ziemniaczanym),

33

placek z kurczaka, szynki, pora i śmietany, zapiekany w cieście, County Cork Irish Stew (gulasz, w którego skład wchodzą: jagnięcina, ziemniaki, kapusta, groszek, seler i cebula).

4. Potrawy z ryb – pieczony łosoś z cydrem i śmietaną,

22

Dublin Lawyer, czyli homar gotowany w whiskey i śmietanie, Cod Cobbler (filet z dorsza z sosem serowym i babeczkami), Ballymaloe Hot Buttered Lobster (gotowane i pokrojone na kawałki mięso homara wraz z wątrobą i masłem, podawane w jego skorupie).

ŹRÓDŁA:https://portal.abczdrowie.pl/kuchnia-irlandzkahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_irlandzka

Poniżej filmik o  smakach Irlandii:

Opracowała Julia Niewiadoma z kl. 1a

Smaki Malty

Kuchnia maltańska to mieszanka wpływów włoskich, brytyjskich i śródziemnomorskich. Na stołach królują ryby, owoce morza, makarony oraz królik. Tutejsze ciasta są niesamowicie słodkie, a swoim aromatycznym zapachem i pięknym wyglądem sprawiają, że nie sposób przejść obok nich obojętnie.

Jednym z najpopularniejszych i najbardziej poszukiwanym przez turystów dań jest Fenek, czyli królik. Podawany w sosie winnym, z dodatkiem cebuli i ziół.

krolik

Popularne są także Soppa tal-armla, czyli tzw. „wdowia zupa” przygotowywana z drobno pokrojonych zielonych i białych warzyw, podawana z kozim serem czy Aljotta, a więc delikatna zupa rybna, która z wyglądu przypomina rosół.

Malta leży zaledwie 80 km od Sycylii, dlatego też popularne są tam dania typowo włoskie. Prócz wielu rodzajów pizzy możemy spróbować Ravjuli, a więc maltańskiego ravioli z nadzieniem zrobionym z sera ricotta

ravioli

oraz Timpanay, która jest zapiekanką z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj.

Ze względu na klimat śródziemnomorski na maltańskich stołach panują owoce morza i warzywa.

8

Znajdziemy więc tam homara (Awwija), kałamarnicę (Clamar), wielką krewetkę (Gamblu), kraba (Granc), ośmiornicę (Qarnita), która jest często smażona w czosnku lub duszona w sosie z czerwonego wina, morszczuka (Merluzzo), tuńczyka (Tunnagg), zazwyczaj gotowanego z pomidorami, zieloną papryką i cebulą.
Miejscowe warzywa są często nadziewane farszem z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, ziół i pomidorów. Do najpopularniejszych należą: Brungiel (nadziewane bakłażany), Kapunata (bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek), Qagoc c mimli (nadziewane karczochy), Qara’bali mimli (nadziewany kabaczek).
Słynny jest także ser Gbejna- robiony z mleka owczego, a podawany świeży, podsuszony lub przyprawiony.

ser

Będąc na Malcie nie można nie spróbować Kinnie [kini]. Jest to w pewnym sensie tradycyjny, bo obecny na rynku już od ponad 70 lat, gazowany napój, zrobiony z gorzkich pomarańczy i specjalnej mieszanki ziół. Zwykle podawany jest z lodem i ewentualnie plasterkiem cytryny, a dostępny w kilku odmianach. Napój budzi różne reakcje- jedni go kochają, a inni nienawidzą.

kinie

Malta słynie także z win. Należy unikać tych najtańszych, lokalnej produkcji. Natomiast trochę droższe gatunki (wciąż znacznie poniżej poziomu cen importowanych win włoskich) sprawiają miłe zaskoczenie. Dwaj najwięksi miejscowu producenci to Marsovin (warto spróbować czerwonych win Cabernet Sauvignon i Merlot Noir, z białych – Chardonnay, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc) oraz Emmanuel Delicata (również produkuje Sauvignon Blanc, a także wyśmienite Chardonnay i Trebbiano). Należy uważać na mocne wina z Gozo, gdyż zawartość alkoholu może w nich wynosić nawet 14%, choć rzadko podaje się to na etykiecie. Znajdziemy także wyśmienite piwa Farson’s Blue Label i Hopleaf, warzone z brytyjskiego chmielu i przez długie lata pite przez brytyjskich żołnierzy.

    Nie sposób obojętnie przejść koło stoisk ze słodkimi przysmakami. Znajdziemy tam m.in. maltańskie kannoli

Malta-kannoli

nadziewane serem ricotta lub kremem czekoladowym, okrągłe precle wypełnione figami, ciastka z miodem, rodzynkami i owocami. Wszystko słodkie do granic możliwości!

Alina Węglarz kl. 1A

 

Odkryj uroki Irlandii!. Zobacz fotograficzne relacje naszych nauczycieli z pobytu w tym kraju.

Dublin i inne miejsca w obiektywie prof. Anny Dudek. [Kliknij w zdjęcie.]

IMG_7715

Cork i okolice na zdjęciach pana Dyrektora, Roberta Dębskiego. [Kliknij w zdjęcie.]

cork

Codziennie możesz poznawać interesujące historie ludzi z różnych krajów europejskich oraz kulturalne wydarzenia, oglądając program telewizyjny Deutsche Welle

Euromaxx. [Kliknij w obrazek.]

Bez tytułu-crop

Jeśli lubisz oglądać filmy, programy na różne tematy proponujemy Ci kilka darmowych kanałów  telewizji niemieckiej.

WDR, czyli Westdeutscher Rundfunk [Kliknij w obrazek.]

Bez tytułu-crop

NDR Norddeutscher Rundfunk [Kliknij w obrazek.]

333-crop

MDR  Mitteldeutscher Rundfunk

Bez tytułu-crop

 

Reklamy